telefon: +48 85 652 02 01(godz. 7.00-21.00 pon-ndz.)

Koszyk

Twój koszyk: 0 prod. 0,00 zł

Jaki kolagen dla wegetarian wybrać? Kolagen w diecie wegańskiej.

Opublikowano dnia 01-07-2020
Autor: Cezary Dziejma

Czy wegetarianie mogą przyjmować kolagen?

Kolagen to rodzaj białka, które produkowane jest przez organizm każdego człowieka. Odpowiada za jędrność skóry, zdrowe włosy i paznokcie, a także prawidłowe funkcjonowanie stawów. Jednak wraz z wiekiem produkcja kolagenu jednak zmniejsza się, a zaczyna się to stosunkowo wcześnie, bo już od około 26 roku życia. Skóra traci swoją jędrność i sprężystość, mogą pojawiać się problemy ze stawami. Dlatego też kolagen powinno się regularnie uzupełniać. Produkty bogate w naturalny kolagen to produkty zwierzęce o wysokiej zawartości tłuszczu – galaretka, salceson, golonka czy kurze łapki. Oczywiście żadnemu wegetarianinowi czy weganinowi taka dieta nie przypadnie do gustu. Co wtedy?

Kolagen wegański

Pescowegetarianie powinni jeść dużą ilość ryb, a także suplementować kolagen pochodzenia rybiego. Idealną opcją dla wegetarian i wegan będzie natomiast substytut kolagenu, który jest w 100% stworzony z białka roślinnego. To hydroksyprolina pochodząca ze ścian komórek alg zielenicowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym produktem Kolagen Vege, czyli kolagen dla wegetarian.
kolagen dla wegetarian

Produkty pobudzające wytwarzanie kolagenu

Wegetarianie i weganie powinni także zadbać o to, by ich organizm sam mógł wytworzyć wystarczającą ilość kolagenu. Konieczne jest więc spożywanie produktów, które nie tyle zawierają kolagen, co wspomagają syntezę tego niezbędnego do funkcjonowania białka.

Genisteina

Genisteinę zawierają przede wszystkim rośliny strączkowe, zwłaszcza soja. Ten fitoestrogen spowalnia zanikanie kolagenu. Warto spożywać także fermentowane przetwory sojowe, takie jak tempeh czy tamari.

Aminokwasy białkowe

By uzupełnić aminokwasy białkowe, zaleca się spożywanie alg morskich, ryżu oraz płatków owsianych, a także różnego rodzaju orzechów.

Witamina C

Witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu, a także jest ona silnym utleniaczem. Nie zapominaj o owocach i warzywach bogatych w witaminę C, takich jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, ekstrakt z dzikiej róży, papryka, brokuły, a nawet zwykła kapusta, która dostarcza organizmowi nie tylko niezbędnej witaminy C, ale także A, B i E.
pomarańcze

Witamina A

Witamina A wspomaga produkcję kolagenu. Jedz marchew, która również wpłynie pozytywnie na koloryt Twojej skóry.

Likopen

Czerwone warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem, który jest silnym przeciwutleniaczem stymulującym produkcję kolagenu.

Siarka

Nie zapomnij o bogatym w siarkę czosnku, który nie tylko wspomoże syntezę kolagenu, ale także zadba o Twoją odporność. Spożywaj regularnie kapustę, cykorię, awokado i brukselkę.


Krzem

Krzem scala włókna kolagenowe i wpływa na prawidłową budowę tkanki łącznej. Krzemu dostarczą Ci chleb pełnoziarnisty, otręby, ziemniaki, cebula, szpinak czy ryż brązowy.

Czego unikać?

By długo cieszyć się jędrną i elastyczną skórą oraz sprawnymi stawami, na pewno powinno się unikać spożywania nadmiernej ilości cukrów, a także palenia tytoniu oraz wystawiania się na szkodliwe promieniowanie UV. Regularnie się ruszaj i postaraj się nie stresować zbyt dużo, ponieważ uwalniany w stresie hormon kortyzol pobudza rozkład kolagenu. Koniecznie wypróbuj też kolagen dla wegetarian.

Kolagen w diecie wegańskiej - jak go uzupełnić?

Weganizm polega na wykluczeniu z deity produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele osób decyduje się na ten styl odżywiania nie tylko z uwagi na względy zdrowotne, ale także i etyczne. Niemniej jednak pojawiają się opinie odnośnie tego, że przebywając na diecie wegańskiej ciężko jest dostarczyć organizmowi wszystkich, niezbędnych składników odżywczych. Jednym z nich jest chociażby kolagen, którego głównym źródłem są mięsa, podroby zwierzęce oraz ryby. Weganie - analogicznie - mogą zdecydować się na korzystanie z suplementów diety. W sprzedaży pojawiło się wiele produktów oznaczonych jako "kolagen wegański".  Warto jednak zauważyć, że dalej istnieją sposoby na to, by choć w niewielkim stopniu uzupełniać to białko w formie całkowicie naturalnej, korzystając z odpowiednich produktów roślinnych.

Kolagen wegański - czym on się wyróżnia?

Kolagen wegański to suplement diety, który poniekąd jest zamiennikiem dla tradycyjnego kolagenu zwierzęcego. Jak łatwo można się domyślić, powstaje on w całości z białka roślinnego. Pod względem oddziaływania na organizm, wykazuje się jednak dość podobnymi właściwościami. Suplementacja kolagenu wegańskiego pozwoli spowolnić naturalne procesy starzenia się organizmu, zadba o zdrowe i mocne stawy, a także przyczyni się do uregulowania wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Kolagen wegański pozwoli uzupełnić niedobory tego składnika, które pojawiają się z biegiem czasu, a także pozwoli zachować wyznaczniki diety wegańskiej.

Jakie produkty roślinne wspierają produkcję kolagenu?

W przypadku uzupełniania kolagenu w diecie wegańskiej, warto skupić się na produktach roślinnych zawierających genisteinę. Jest ona obecna chociażby w soi czy innych nasionach roślin strączkowych. Do codziennego, wegańskiego jadłospisu warto także włączyć ryż, algi morskie i płatki owsiane. Faktem jest, że wymienione produkty spożywcze nie zawierają w sobie kolagenu, aczkolwiek znacznie spowalniają proces jego zanikania z organizmu.

Galeria